Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wanneer je samenleeft met een partner, is er een grote kans dat je wel eens ruzie hebt met elkaar. Zolang dit binnen de perken blijft is dat geen enkele bedreiging voor jullie relatie, maar soms wordt het ruziën zo'n gewoonte dat het een dagelijks ritueel wordt. In zo'n situatie zijn deze ruzies gewoon giftig en moet je hier snel wat aan doen, anders verdwijnt langzaam maar zeker het respect, het plezier en de liefde voor elkaar. 

Hoe ontstaan nou dit soort ruzies?

Eigenlijk zijn er 2 hoofdredenen waardoor de meeste ruzies tussen partners ontstaan:

1. Meningsverschillen over uiteenlopende onderwerpen

2. Het afreageren van frustraties die je elders oploopt, op je partner


Meningsverschillen over uiteenlopende onderwerpen

Allereerst heeft iedereen over allerlei onderwerpen in het leven een bepaalde mening van hoe iets zou moeten zijn. Jouw mening zal natuurlijk niet bij alle onderwerpen overeenkomen met de mening van je partner hierover, maar in een goede relatie is er altijd ruimte voor beide meningen of denkbeelden. Je kunt elkaar soms overtuigen van jouw zienswijze, maar in andere gevallen zal dit gewoon niet lukken en moet je dit accepteren.
Wanneer jij bijvoorbeeld blauw de allermooiste kleur vind en je partner vind rood mooier, dan begrijp je dat dit een kwestie van smaak is en ga je niet proberen om zijn of haar mening te veranderen want de kans dat dit gaat lukken is niet erg groot en eigenlijk snap je ook dat dit helemaal niet uitmaakt.

Op andere gebieden ligt de acceptatie dat de partner er een andere mening op na houdt jammer genoeg vaak wat minder hoog, waardoor de behoefte om de ander te overtuigen van jouw gelijk een stuk groter is. Wanneer de ander zich vervolgens verzet tegen het opdringen van jouw mening, is een ruzie snel geboren.


Het afreageren van frustraties die je elders oploopt, op je partner

Iedereen heeft wel eens last van frustraties over dingen of mensen op het werk, kinderen die vervelend waren of gewoon zaken die niet lopen zoals je het graag ziet. Wanneer we ons hier geen raad mee weten, dan voelen we ons machteloos en ontstaat er een sterke behoefte om even af te reageren. Helaas wordt dit afreageren vaak gedaan op de mensen die het dichtst bij je staan zoals je partner of het gezin.
Wanneer je een pittige partner hebt, die dit niet op prijs stelt en hier ook direct op een boze manier op gaat reageren, heb je alweer een ruzie te pakken.

Ruzies tussen partners resulteren meestal in het bekende bekvechten, maar soms ook zelfs in fysiek geweld wanneer een van de 2 of beiden de controle volledig verliezen en dit moet je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.


Hoe voorkom je dit soort ruzies voor nu en in de toekomst?

Het voorkomen van echte hoogoplopende ruzies tussen jullie beiden is zo simpel als het maar zijn kan wanneer je volgende tips ter harte neemt:

Tip 1

Wanneer er een meningsverschil tussen jullie beiden opduikt (en dat zal gebeuren), bespreek dan beiden je argumenten op een rustige manier met elkaar en probeer elkaar in het midden tegen te komen. Compromissen zijn de beste manier om beide partners tevreden te houden en de harmonie te bewaren.

Tip 2

Soms is de mening van een van de partners zo sterk dat er geen compromis mogelijk is. In zo'n geval kan het voor de ander ook geen kwaad om toe te geven, want laten we eerlijk zijn; een ruzie met je partner voelt gewoon zwaar klote. 

We hebben vroeger vaak geleerd om ons niet op de kop te laten zitten en niet over ons heen te laten lopen, maar de meeste ruzies die tussen partners ontstaan zijn het gewoon niet waard. Vaak weet je na een paar uur al niet meer waar de hele ruzie om begonnen is, dus is dat een behoorlijke indicatie dat de ruzie nergens op sloeg.

Tip 3

Leer het patroon herkennen waardoor jullie ruzies vaak ontstaan en vermijd deze valkuil direct al in het begin. Wanneer je begint met bekvechten weet je dat het van kwaad tot erger kan gaan, dus loop dan gewoon even weg en koel eerst even af voordat je weer met je partner gaat praten.

Tip 4

Probeer je te verplaatsen in de mening of situatie van je partner. Dit zorgt er vaak voor dat je best begrip kunt opbrengen voor het standpunt van je partner, waardoor je een stuk rustiger kunt reageren.

Tip 5

Loop nooit weg voor je eigen verantwoordelijkheid en voel je niet te groot om excuses aan te bieden voor jouw rol in het ontstaan van een ruzie, want gemeende excuses halen meestal vrij snel de angel eruit.
Tip 6

Iedereen kent het spreekwoord "Haal geen oude koeien uit de sloot" en dit is echt heel goed advies, want problemen uit het verleden oprakelen voedt een ruzie enorm en zorgt ervoor dat er geen einde aan komt. Neem een ruzie niet zo serieus en zie een ruzie gewoon voor wat het is; een momentopname waarin beide partners het om welke reden dan ook niet met elkaar eens zijn en meestal dingen tegen elkaar zeggen waar ze een dag later spijt van hebben en die ze eigenlijk helemaal niet menen.

De waardering van www.romantisch-kadootje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 41 reviews.